неделя, 2 декември 2007 г.

Блоговете като алтернативна публична сфера

Здравейте!
Като първи пост в моя блог ще се опитам да обясня какво представлява той, как се ползва и за какво служи.
В самото начало блогването звучи доста сложно отколкото в действителност е.
Създаването на блог е съпроводено от няколко лесни стъпки. Всичко което трябва да знаем за създаването му е, че трябва да притежаваме google акаунт, след което трябва да се извърши регистрация по избор в един от блоговете (пр. blog.bg, blogger.com, wordpress.com) ; да се наименува блога и да се избере подходящият дизайн.
След като необходимите стъпки към създаването на блога са изпълнени, ние сме готови да постваме личните си мнения и да разсъждаваме публично.
Самата дума “blog” произлиза от английското “weblog”, което е вид уебсайт, където предимно се пише в него.Като цяло този вид уебсайтове наблягат главно върху текста, но има и такива, които наблягат върху фотографията, аудио или видео файлове. Има блогове, изцяло написани в рими, други разглеждат само някаква определена тема;трети са под формата на личен дневник и др. Не съществува някакво строго правило за това, какво трябва да съдържа самият блог по-конкретно. Това е въпрос на личен избор.
Това което трябва да се вземе под внимание е, че повечето от информацията съдържаща се в различните блогове, не трябва да се приема за факт, тъй като тя е продукт на самите автори, които споделят личните си убеждения и коментари.
От думата „блог” естествено произлиза и думата „блогър”- това е човекът, който „блогва”, „блогира” или „блогува”, т.е. човекът, който пише блог.
Преди да създам моят блог си зададох въпроса: „ами добре... каква е разликата между блога и останалите форуми, където също мога да изразя личното си мнение и да дам своя коментар?”. Разликата е там, че във форумите предимно се дискутира. Всеки един може да напише своя коментар, като се представи под различен прякор, без да носи отговорност за написаното, към участниците в дискусията или за самата дискутирана тема.
Що се отнася до блоговете, те са свързани помежду си. Основната цел тук е да се споделя, да се публикува онова, което се счита за интересно от самият автор към своите читатели. При всяка публикация в блога, автора е известен, по този начин той е ангажиран и отговорен за това което публикува. Всеки притежател на блог, малко или много се съобразява със съдържанието на текста, за да не премине границата на допустимото.
Блогът може да бъде и средство за комуникация и информация. Може да се превърне в медия, ако искаме да популяризираме идеи, събития, проекти, личности и какво ли още не...?!
В крайна сметка, аз лично считам, че блогът е едно прекрасно място за себеизява, защото то отразява своя създател. Това е личният свят на самите автори на блогове, които решават какво да бъде споделено и публикувано. Личните блогове са ориентирани първо към самите им създатели, а след това и към широката аудитория.

Няма коментари: